Aankomende evenementen

Filteren op: ''Provincie: Utrecht'

Maripepa Contreras & Elizabeth Fadel
mrt.
18

Maripepa Contreras & Elizabeth Fadel

Classical meets choro

Elizabeth Fadel, piano, en Maripepa Contreras, hobo, presenteren een concert met klassieke muziek die wordt gespeeld in de Braziliaanse muziekstijl: Choro. Choro betekent letterlijk huilen. Aanvankelijk stond het voor de Braziliaanse manier waarop de Europese muziek, zoals walsen, polka's maar ook tango's, werden gespeeld door de straatbandjes aan het eind van de vorige eeuw in Rio. Zij maakten de harde polka tot een gevoelige melodie met uithalen, vandaar vermoedelijk de naam. Stel je voor dat Bach naar Brazilië gaat – dan heb je de klassieke muziek met Braziliaanse ritmes.

Maripepa Contreras

Hobo, Hét instrument dat wereldwijd het vaakst en het langst de noot A heeft gespeeld, die noot waar haarfijn naar geluisterd wordt aan het begin van elk concert. Hét geluid waarop een heel orkest zich schrap zet. Op school leren we: "De hobo is een houten blaasinstrument met een dubbel riet. Het instrument kenmerkt zich door zijn warme, maar doordringende geluid." En dan heb je de bezwerende improvisaties van Maripepa Contreras Gámez nog niet gehoord! Zij is een geval apart op de best mogelijke manier: Spaanse roots, klassiek geschoold, nu met een jazz-opleiding en met een passie voor Braziliaanse muziek. Zij is één van de weinige jazzhoboïsten ter wereld en actief in zowel de klassieke als de jazzwereld. Zij komt uit Spanje waar haar klassieke-opleiding volgde. Ze speelde daarna in diverse orkesten en won ook verschillende prijzen. In 2015 verhuisde zij naar Amsterdam om de jazz bachelor te doen aan het Conservatorium van Amsterdam. Zij heeft opgenomen met Ernesto Aurignac Orchestra, Magda Mendes, Javier Ojeda, Matthias Van den Brande, Lionel Ziblat, enz. Zij heeft opgetreden met orkesten zo als: Het Promenade Orkest, Nationaal Symfonisch Kamerorkest, De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’, Orquesta de Córdoba, Orquesta Sinfónica Provincial de Málaga, Orquesta Joven de Andalucía, academy of Metropole Orkest, Nationaal Jeugd Orkest, Orquesta Ciudad de Almería, enz. Op dit moment wijdt ze zich volledig aan muziek als performer, componist, arrangeur en geeft ze zowel online als onsite hobo jazz lessen.

www.maripepacontreras.com

Elizabeth Fadel

Multi-instrumentalist en componist begroet als een wonderkind op de piano binnen enkele maanden nadat ze het instrument als een 7-jarige aanraakte, Elizabeth Fadel is naar voren gekomen als een prima klassieke pianist, maar onderscheidde zich ook door tango-, rock-, Braziliaanse en Latijnse stijlen te spelen ook. Elizabeth, geboren in 1985 in Curitiba, Brazilië, begon piano te studeren bij haar moeder en probeerde later andere instrumenten zoals gitaar, viool, melodica en klavecimbel. Een professionele carrière begon in 2005 nadat hij bachelor was in muziektherapie en zich bij verschillende uitvoerende groepen voegde als pianist, klavecinist en organist. Op 25-jarige leeftijd verhuisde Elizabeth naar Nederland om bachelor te worden in klavecimbel aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag en later pianoleraar van Braziliaanse muziekschool in Rotterdam. Elizabeth Fadel heeft lesgegeven, touren en opgenomen in Europa en Brazilië. Spelen met muzikanten van over de hele wereld versterkte Elizabeth's meest voortreffelijke vaardigheid als muzikant: een vrije crossover tussen genres. Tegenwoordig deelt Elizabeth Fadel podia en studiosessies met muzikanten zoals Hamilton de Holanda, Paulo Moura, Toninho Ferraguti, Carlinhos Vergueiro, Renato Borghetti, André Abujamra, Dimos Gouduralis, Lea Freire en de groep Boca Livre.

www.elizabethfadel.com

Evenement bekijken →
Duo Serenissima
mrt.
12

Duo Serenissima

The bulk of the programme centres around two undisputed masters of madrigals and songs/chanson: John Dowland (1563 – 1626) and Jacques Arcadelt (1507 – 1568).

Arcadelt was the most influential member of the early phase of madrigal composition, and it was through Arcadelt's numerous publications, more than those of any other composer, that the madrigal became known outside of Italy. His works were so popular that they were reprinted well into the 17th century, and were so beloved and well known that in the famous painting “The Lute Player” by Caravaggio (c. 1595), the boy sits with a copy of Arcadelt’s famous song “Il bianco e dolce cigno”.

With biting discords, and in his later works influences of the Italian baroque heard in the strange, yet beautiful melodies rising from the words, Dowland crafted some of the most iconic melancholic songs which expressed an emotional intensity unsurpassed in any other composer of the time. Including songs from all of his publications, the programme links together his melancholic masterpieces with the simpler strophic jewels found in his books of Songs and Aires.

Duo Serenissima werd opgericht door de bekroonde Canadese sopraan Elisabeth Hetherington en de Nederlandse luitist David Mackor. Hun naam werd geïnspireerd door de overvloed van muziek uitgegeven in de republiek van Venetië, ook wel La Serenissima, of meest serene genoemd.

Sinds hun oprichting in 2016, werd Serenissima uitgenodigd om op te treden op tal van prestigieuze concertlocaties in Europa en waren ze meerdere keren onderdeel van het Festival Oude Muziek in Utrecht, en solisten in het Concertgebouw met het Nederlands Blazers Ensemble (2017). Ook werden ze geprezen om hun “fraaie, intieme versie van Monteverdi’s Pianto della Madonna” (Het Parool, 2017) en de “…gevoelige zang en presentatie van airs de cour et parodies spirituelles” (El Pais, 2017). In de zomer van 2018 hadden ze de eer om een programma, bestaande uit zeer zelden uitgevoerde muziek geschreven door 17 e eeuwse nonnen, te brengen naar het Ravenna Festival, waar zij speelden in de op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staande Basilica di San Vitale. Ook reisden zij in datzelfde jaar af naar de V.S. om te spelen in de Beacon Hill Concerts series in Pennsylvania. Zich specialiserend in muziek uit de 16 e en 17 e eeuw, presenteerde het duo een reeks van programma’s variërend van het Engelse luitlied, tot Venetiaanse opera, tot Franse airs de cour.

Onlangs is het duo betrokken geraakt in het veld van originele uitspraak (Original Pronunciation (OP)) van het Elizabethaanse Engels, een gebied dat zelden verkend wordt en nog zeldzamer is in het gebied van originele uitvoeringspraktijk in de muziek. Hun onderzoek naar OP vergaarde al snel interesse en ze werden uitgenodigd om verscheidene interviews, concerten en lezingen te geven over het onderwerp. In 2019 namen ze hun debuut CD op voor de AvroTros met werken van Dowland.

Naast het researchen en gepassioneerd uitvoeren van programma’s bestaande uit traditionele stukken heeft Serenissima ook een grote interesse in het meer onconventionele gebruik van oude muziek. Ze proberen actief manieren te vinden om gebruik te maken van multidisciplinaire performance en incorporeren vaak elementen van theater, beweging en vertelkunst in hun concerten. Ze hebben ook de eer mogen hebben om het luitliedrepertoire uit te breiden met nieuwe werken door middel van meerdere premières, waaronder een concert, volledig bestaand uit nieuwe composities geschreven voor het duo, in Bergen, Noorwegen.

Evenement bekijken →
Duo Lind’n Kelder
feb.
25

Duo Lind’n Kelder

Duo Lind'n Kelder zal werken spelen van hun album ZBOP! met stukken die voor hun geschreven zijn. Wat je hoort is hedendaagse muziek in een klassieke setting, maar zonder de beperking van het hokjes-denken. In ‘ZBOP!’ komt alles samen; samengaan van rock, improvisatie en tonale eigentijdse muziek; poëtisch, uitputtend, virtuoos, kleurrijk, prikkelend, rustig, mysterieus, origineel, vervreemdend, kortom: uitdagende muziek.

Saxofonist Johan van der Linden en pianist Henry Kelder ontmoetten elkaar in 2007 op het conservatorium van Arnhem en sindsdien vormen ze een duo.

Johan was jarenlang primarius van het wereldberoemde Aurelia Saxofoonkwartet en Henry was destijds nog correpetitor aan het Koninklijk Conservatorium voor de saxofoonklas. Veel repertoire ging door hun vingers, maar voornamelijk nieuwe composities die speciaal voor hun zijn geschreven. Het duo trad op in Europa en China. In 2020 brachten ze het flitsende album ZBOP! uit met louter voor hun gecomponeerde werken. Henry Kelder schreef meerdere werken voor Johan waaronder 3 soloconcerten, ZBOP! en Song for you.

Evenement bekijken →
Jeff Heijne & Conchita Boon
feb.
20

Jeff Heijne & Conchita Boon

In de voorstelling CAMBIO komen twee bijzondere kunstvormen samen: de verrassend intrigerende flamencodans van Conchita Boon en de fijngevoelige contrastrijke muziek van flamencogitarist Jeff Heijne. Middels eigen choreografieën en composities vertellen Conchita en Jeff intieme en persoonlijke levensverhalen, ontstaan in tijden van constante verandering. Onderwerpen als herinneringen aan dierbaren, geboorte, eenzaamheid, liefde en veranderingen in de natuur en maatschappij komen aan bod. Dit unieke duo heeft in de afgelopen jaren al op verschillende prachtige podia gestaan, waaronder het Bimhuis, Grachtenfestival, Nieuwe Kerk Den Haag en het Beauforthuis. Conchita en Jeff zijn altijd op zoek om hun artistieke horizon te verbreden en halen inspiratie uit verschillende muziekstromingen, waaronder klassieke muziek, jazz en wereldmuziek. Met flamenco en pure oprechte emotie als uitgangspunt creëren ze een compleet eigen stijl. Vernieuwend en betoverend!

Jeff Heijne

Jeff volgde een unieke bachelor en master op het Conservatorium van Amsterdam met als hoofdvakdocent flamencogitarist Eric Vaarzon Morel en volgde daarnaast cursussen bij alom gerespecteerde flamenco gitaristen als Manolo Sanlúcar, José Antonio Rodriguez, Manolo Franco, Paco Serrano en Tomatito. Hij toerde door Spanje met de Pablo Martinez Flamenco Jazz Band, speelde met Mascha van Nieuwkerk op het hoofdpodium van de Uitmarkt, toerde met het Nederlands Blazers Ensemble met 'Troubadours' door Nederland en heeft al verschillende optredens in prestigieuze Nederlandse concertzalen als het Concertgebouw, Muziekgebouw Eindhoven, Ahoy en het Bimhuis gegeven. Onlangs heeft Jeff als één van de vijf winnaars de YAA-award 2018 (Young Artsupport Amsterdam) mogen ontvangen; een jaarlijks uitgereikte prijs aan jonge en bijzondere kunstenaars op het gebied van film, muziek, theater en kunst. Met het gewonnen geldbedrag heeft Jeff in eigen beheer zijn tweede CD: ‘Reflejos Del Alma’ gemaakt. Dit album ook wel reflecties van de ziel, is een muzikale reis door de leefwereld van Jeff Heijne, een eigenzinnige gitarist die op zoek is de grenzen tussen flamenco en andere muziekstijlen te vervagen. In zijn zelfgeschreven en gearrangeerde composities vertelt hij over ingrijpende ervaringen die invloed hebben gehad op zijn ontwikkeling als persoon en als gitarist. Gewapend met de gitaar gaat hij de strijd aan met stereotyperingen, bestaande conventies en thema's als eenzaamheid, liefde en vluchten voor de realiteit.

www.jeffheijne.nl

Conchita Boon

Conchita (1999) begon met Flamenco dansen toen zij 6 jaar was.
Inmiddels heeft zij les en masterclasses gehad van veel grote Flamenco dansers zoals: Sonia la Poveda, Rafaela Carrasco, Joaquin Grilo, Farruquito, Maria Juncal, Ursula López, Ana Morales, Alicia Marquez, Javier Latorre, Fuensanta la Moneta, Isabel Bayon, Eduardo Guerrero, Andrés Marín en anderen.
Rafaela Carrasco nodigde haar op 10- jarige leeftijd uit om naar Spanje te komen, om haar lessen te geven. Sindsdien reist Conchita ieder jaar naar Spanje om lessen te krijgen.
Intussen maakt zij in Nederland haar eigen voorstellingen en choreografieën in samenwerking met verschillende artiesten.
Zij probeert in haar dansen vernieuwend te zijn en werkt veel vanuit improvisaties. Zij zoekt verder naar nieuwe vormen zonder haar leermeesters en de Flamenco te verloochenen.

www.conchitaflamenco.nl

Evenement bekijken →
Jeff Heijne & Conchita Boon
feb.
11

Jeff Heijne & Conchita Boon

In de voorstelling CAMBIO komen twee bijzondere kunstvormen samen: de verrassend intrigerende flamencodans van Conchita Boon en de fijngevoelige contrastrijke muziek van flamencogitarist Jeff Heijne. Middels eigen choreografieën en composities vertellen Conchita en Jeff intieme en persoonlijke levensverhalen, ontstaan in tijden van constante verandering. Onderwerpen als herinneringen aan dierbaren, geboorte, eenzaamheid, liefde en veranderingen in de natuur en maatschappij komen aan bod. Dit unieke duo heeft in de afgelopen jaren al op verschillende prachtige podia gestaan, waaronder het Bimhuis, Grachtenfestival, Nieuwe Kerk Den Haag en het Beauforthuis. Conchita en Jeff zijn altijd op zoek om hun artistieke horizon te verbreden en halen inspiratie uit verschillende muziekstromingen, waaronder klassieke muziek, jazz en wereldmuziek. Met flamenco en pure oprechte emotie als uitgangspunt creëren ze een compleet eigen stijl. Vernieuwend en betoverend!

Jeff Heijne

Jeff volgde een unieke bachelor en master op het Conservatorium van Amsterdam met als hoofdvakdocent flamencogitarist Eric Vaarzon Morel en volgde daarnaast cursussen bij alom gerespecteerde flamenco gitaristen als Manolo Sanlúcar, José Antonio Rodriguez, Manolo Franco, Paco Serrano en Tomatito. Hij toerde door Spanje met de Pablo Martinez Flamenco Jazz Band, speelde met Mascha van Nieuwkerk op het hoofdpodium van de Uitmarkt, toerde met het Nederlands Blazers Ensemble met 'Troubadours' door Nederland en heeft al verschillende optredens in prestigieuze Nederlandse concertzalen als het Concertgebouw, Muziekgebouw Eindhoven, Ahoy en het Bimhuis gegeven. Onlangs heeft Jeff als één van de vijf winnaars de YAA-award 2018 (Young Artsupport Amsterdam) mogen ontvangen; een jaarlijks uitgereikte prijs aan jonge en bijzondere kunstenaars op het gebied van film, muziek, theater en kunst. Met het gewonnen geldbedrag heeft Jeff in eigen beheer zijn tweede CD: ‘Reflejos Del Alma’ gemaakt. Dit album ook wel reflecties van de ziel, is een muzikale reis door de leefwereld van Jeff Heijne, een eigenzinnige gitarist die op zoek is de grenzen tussen flamenco en andere muziekstijlen te vervagen. In zijn zelfgeschreven en gearrangeerde composities vertelt hij over ingrijpende ervaringen die invloed hebben gehad op zijn ontwikkeling als persoon en als gitarist. Gewapend met de gitaar gaat hij de strijd aan met stereotyperingen, bestaande conventies en thema's als eenzaamheid, liefde en vluchten voor de realiteit.

www.jeffheijne.nl

Conchita Boon

Conchita (1999) begon met Flamenco dansen toen zij 6 jaar was.
Inmiddels heeft zij les en masterclasses gehad van veel grote Flamenco dansers zoals: Sonia la Poveda, Rafaela Carrasco, Joaquin Grilo, Farruquito, Maria Juncal, Ursula López, Ana Morales, Alicia Marquez, Javier Latorre, Fuensanta la Moneta, Isabel Bayon, Eduardo Guerrero, Andrés Marín en anderen.
Rafaela Carrasco nodigde haar op 10- jarige leeftijd uit om naar Spanje te komen, om haar lessen te geven. Sindsdien reist Conchita ieder jaar naar Spanje om lessen te krijgen.
Intussen maakt zij in Nederland haar eigen voorstellingen en choreografieën in samenwerking met verschillende artiesten.
Zij probeert in haar dansen vernieuwend te zijn en werkt veel vanuit improvisaties. Zij zoekt verder naar nieuwe vormen zonder haar leermeesters en de Flamenco te verloochenen.

www.conchitaflamenco.nl

Evenement bekijken →