Aankomende evenementen

Filteren op: ''Provincie: Noord-Holland'

ArteVita Strijkers Ensemble & Arthur Rusanovsky
jun.
12

ArteVita Strijkers Ensemble & Arthur Rusanovsky

Arthur Rusanovsky, geboren in Nederland met Russische ouders, staat als solist in de schijnwerpers en zal de mooiste muziek vertolken begeleid door het ArteVita Strijkers Ensemble . Een programma vol met lyriek, virtuositeit, volksmuziek, wereldmuziek en eigen composities en arrangementen. 

ArteVita Strijkers Ensemble

ArteVita is een jong en enthousiast ensemble dat actief is sinds 2015. Met 160 uitvoeringen per jaar zijn zij erg goed op elkaar ingespeeld en hebben zij een afwisselend en groot repertoire op het programma staan. Zij hebben vele concerten in Nederland en het buitenland gegeven, waaronder een tournee in London, Zwitserland, België en Duitsland. 

Het ArteVita ensemble bestaat uit 5 leden. Julia Rusanovsky, geboren in Nederland met Russische ouders, is de artistieke leider en primarius van het ensemble. De Sloveense Ana Vasic is de 2e violiste, Portugese Sofia Espiga Fonseca is de altvioliste en Argentijnse Melina Montes Moretti is de celliste.

Arthur Rusanovsky

De solist van het ensemble, violist Arthur Rusanovsky, is een jonge talentvolle opkomende ster. Met zijn charismatische karakter en virtuoos vioolspel, kan hij velen ontroeren. Arthur’s recente activiteiten waren onder andere het soleren met het Rotterdams Philharmonisch Orkest en de Magdeburgische Philharmonie in Berlijn. 

Dit concert is onderdeel van de Geelvinck Salon, een maandelijkse reeks kamermuziekconcerten georganiseerd door Museum Geelvinck, beheerder van de grootste collectie historische piano’s in Nederland.

Evenement bekijken →
Jeff Heijne & Conchita Boon
mei
22

Jeff Heijne & Conchita Boon

In de voorstelling CAMBIO komen twee bijzondere kunstvormen samen: de verrassend intrigerende flamencodans van Conchita Boon en de fijngevoelige contrastrijke muziek van flamencogitarist Jeff Heijne. Middels eigen choreografieën en composities vertellen Conchita en Jeff intieme en persoonlijke levensverhalen, ontstaan in tijden van constante verandering. Onderwerpen als herinneringen aan dierbaren, geboorte, eenzaamheid, liefde en veranderingen in de natuur en maatschappij komen aan bod. Dit unieke duo heeft in de afgelopen jaren al op verschillende prachtige podia gestaan, waaronder het Bimhuis, Grachtenfestival, Nieuwe Kerk Den Haag en het Beauforthuis. Conchita en Jeff zijn altijd op zoek om hun artistieke horizon te verbreden en halen inspiratie uit verschillende muziekstromingen, waaronder klassieke muziek, jazz en wereldmuziek. Met flamenco en pure oprechte emotie als uitgangspunt creëren ze een compleet eigen stijl. Vernieuwend en betoverend!

Jeff Heijne

Jeff volgde een unieke bachelor en master op het Conservatorium van Amsterdam met als hoofdvakdocent flamencogitarist Eric Vaarzon Morel en volgde daarnaast cursussen bij alom gerespecteerde flamenco gitaristen als Manolo Sanlúcar, José Antonio Rodriguez, Manolo Franco, Paco Serrano en Tomatito. Hij toerde door Spanje met de Pablo Martinez Flamenco Jazz Band, speelde met Mascha van Nieuwkerk op het hoofdpodium van de Uitmarkt, toerde met het Nederlands Blazers Ensemble met 'Troubadours' door Nederland en heeft al verschillende optredens in prestigieuze Nederlandse concertzalen als het Concertgebouw, Muziekgebouw Eindhoven, Ahoy en het Bimhuis gegeven. Onlangs heeft Jeff als één van de vijf winnaars de YAA-award 2018 (Young Artsupport Amsterdam) mogen ontvangen; een jaarlijks uitgereikte prijs aan jonge en bijzondere kunstenaars op het gebied van film, muziek, theater en kunst. Met het gewonnen geldbedrag heeft Jeff in eigen beheer zijn tweede CD: ‘Reflejos Del Alma’ gemaakt. Dit album ook wel reflecties van de ziel, is een muzikale reis door de leefwereld van Jeff Heijne, een eigenzinnige gitarist die op zoek is de grenzen tussen flamenco en andere muziekstijlen te vervagen. In zijn zelfgeschreven en gearrangeerde composities vertelt hij over ingrijpende ervaringen die invloed hebben gehad op zijn ontwikkeling als persoon en als gitarist. Gewapend met de gitaar gaat hij de strijd aan met stereotyperingen, bestaande conventies en thema's als eenzaamheid, liefde en vluchten voor de realiteit.

www.jeffheijne.nl

Conchita Boon

Conchita (1999) begon met Flamenco dansen toen zij 6 jaar was.
Inmiddels heeft zij les en masterclasses gehad van veel grote Flamenco dansers zoals: Sonia la Poveda, Rafaela Carrasco, Joaquin Grilo, Farruquito, Maria Juncal, Ursula López, Ana Morales, Alicia Marquez, Javier Latorre, Fuensanta la Moneta, Isabel Bayon, Eduardo Guerrero, Andrés Marín en anderen.
Rafaela Carrasco nodigde haar op 10- jarige leeftijd uit om naar Spanje te komen, om haar lessen te geven. Sindsdien reist Conchita ieder jaar naar Spanje om lessen te krijgen.
Intussen maakt zij in Nederland haar eigen voorstellingen en choreografieën in samenwerking met verschillende artiesten.
Zij probeert in haar dansen vernieuwend te zijn en werkt veel vanuit improvisaties. Zij zoekt verder naar nieuwe vormen zonder haar leermeesters en de Flamenco te verloochenen.

www.conchitaflamenco.nl

Evenement bekijken →
Jed Wentz & Artem Belogurov
mei
15

Jed Wentz & Artem Belogurov

Melodrama & De Rattenvanger van Hamelen

‘Melodrama’ – een combinatie van muziek en gesproken en ook wel gezongen dialoog – geeft niet alleen een zekere gevoelslading aan, maar is ook een bepaalde vorm van voordracht en presentatie, een kunstvorm, die opgang deed vanaf de 18de tot aan begin 20ste eeuw. Muziekhistoricus en voordrachtskunstenaar Jed Wentz, verbonden aan de Universiteit van Leiden en het Festival Oude Muziek Utrecht, is al langere tijd geboeid door de kenmerken van deze traditie in de voordrachtskunst. Bestuderen van archiefmateriaal is één ding, maar voor een beter begrip is het zelf beoefenen van deze presentatie-techniek een vruchtbare en verhelderende aanvulling op dit muziekhistorisch onderzoek.

Op deze zoektocht vond Jed Wentz fortepianist Artem Belogurov op zijn weg en samen hebben zij illustratief materiaal gevonden rondom het oude verhaal van de Rattenvanger van Hamelen, om er een CD van samen te stellen met een selectie van melodrama’s en solo pianomuziek: ‘The Pied Piper of Hamelin’.

De Rattenvanger van Hamelen
De Rattenvanger van Hamelen is als een sprookje door de gebroeders Grimm in de 19de eeuw bekend geworden en is zo gaan behoren tot de schat aan volksverhalen, die Europa rijk is, veelal met een opvoedkundige boodschap – een verhaal met een moraal, zoals in dit geval kan zijn: ‘verbreek geen eenmaal gedane belofte’.

Historische gebeurtenis
In een stadskroniek van Hamelin, een stadje in Westfalen aan de rivier de Weser, uit 1384 is te lezen: ‘Het is 100 jaar geleden dat onze kinderen de stad verlieten’. Er zou zich in 1284 een tragedie hebben voorgedaan, waarbij een groep van 130 kinderen spoorloos zou zijn verdwenen. In de eeuwen daarna zijn tal van mogelijke oorzaken genoemd: een epidemie als de pest, een kinderkruistocht, hypnose dan wel een vlaag van massapsychose of een psychogenetische neurologische aandoening (dansziekte) of de verleiding door ronselaars, op zoek naar nieuwe bewoners voor de onderbevolkte streken in Oost-Europa, zijn maar een aantal van de geopperde verklaringen voor deze mysterieuze verdwijning.

Een terugkerend thema
Bij de gebroeders Grimm en bij Goethe is de sage literair vastgelegd en door Hugo Wolff op muziek gezet. Het thema bleef ook in de 20ste eeuw populair, terug te vinden in TV series, als ‘Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?’; in Suske en Wiske als de Flierende Fluiter; in de popmuziek bij Queen en Led Zeppelin; bij Walt Disney en op Netflix. Het verhaal raakt aan nog altijd actuele thema’s als pandemie, bestuurlijke onbetrouwbaarheid, migratie en ontheemding.

The Pied Piper of Hamelin in het Luther Museum
Jed Wetz en Artem Belogurov nemen u mee in een meeslepende serie melodramatische scenes, zoals het publiek gewend was gepresenteerd te krijgen wanneer er een Melodrama was aangekondigd – ook vastgelegd op CD door Brilliant Classics.

Dit concert is onderdeel van de Geelvinck Salon, een maandelijkse reeks kamermuziekconcerten georganiseerd door Museum Geelvinck, beheerder van de grootste collectie historische piano’s in Nederland.

Evenement bekijken →
Jeff Heijne & Jaber Fayad
mrt.
26

Jeff Heijne & Jaber Fayad

Sirocco

Tijdens een nieuwjaarsreceptie in 2016 hadden de Nederlandse flamencogitarist Jeff Heijne en de Syrische oud-speler Jaber Fayad hun eerste ontmoeting en was er gelijk een muzikale en vriendschappelijke klik. Sindsdien spelen ze regelmatig samen in verschillende bezettingen, met programma’s waarbij het verbinden van meerdere culturen vrijwel altijd voorop staat. Onlangs nog toerden Jeff & Jaber met het Nederlands Blazers Ensemble door het land en traden op in verschillende prestigieuze concertzalen, waaronder het Concertgebouw en Tivoli Vredenburg. Jeff & Jaber houden allebei van contrasten: de introspectie die plaatsvindt bij momenten van verstilling en krachtige ritmische muziek die je doet bewegen. Zij zullen tijdens de voorstelling hun eigen interpretatie hiervan ten gehore brengen en laten zien hoe ze elkaars klankwereld verrijken, middels eigen composities en arrangementen.

Evenement bekijken →